Vervanging

Vervanging van leerkrachten

Vanaf 2019-2020 zijn er clusters van scholen ingericht welke de vervanging zelf moeten organiseren binnen hun scholengroep. Voor 't Keuningshöfke betekent dit dat er wordt samengewerkt met bs. Draaiende Wieken te Posterholt, bs. Swentibold te Born, bs. Het Avontuur te Buchten en De Triangel in Linne.

Bij uitval van een 'vaste' leerkracht die voor de groep staat, wordt allereerst gekeken welke mogelijkheden de eigen school heeft om de absentie op te kunnen vangen. Dat geldt zowel voor kortdurende, als langdurende vervanging. Ook ouderschapsverlof wordt op deze manier ingevuld. Zwangerschapsverlof daarentegen wordt op bestuursniveau ingevuld, vanuit het 'Ooievaarsnest.'
Voor een kleine school is het niet haalbaar om voor elke dag van de week een 'extra' leerkracht beschikbaar te hebben. Vandaar dat er wordt samengewerkt in clusters. Op deze manier hopen we elke dag van de week vervanging beschikbaar te hebben, al dan niet vanuit de 'eigen' school. Wanneer er sprake is van veelvuldige korte of van langdurige vervanging kunnen we desondanks toch in een situatie terecht komen waarbij er geen vervanging beschikbaar is. Langdurige vervanging gaat hierbij voor kortdurende vervanging bij het inplannen van beschikbare vervangers.

Wanneer wij vervanging nodig hebben, hanteren wij onderstaande aanpak:
Allereerst zoeken we naar andere interne oplossingen om voor de groepen zoveel mogelijk regulier onderwijs te waarborgen.
1. er wordt gekeken welke leerkrachten op de eigen school (extra) beschikbaar zijn en ingezet kunnen worden.
2. extra inzet van parttimers door urenuitbreiding (indien mogelijk)
3. inzet van overig ambulant personeel (indien mogelijk)
4. inzet van onze onderwijsondersteuners (onder toezicht van een bevoegde leerkracht)
5. inzet van leerkrachten van de andere scholen binnen ons cluster, waar mogelijk.

Op de eerste ziektedag stellen we alles in het werk om de opvang intern op te lossen. Voorgaande maatregelen houden ook in, dat uw kind te maken krijgt met meerdere leerkrachten gedurende het ziekteverlof van de groepsleerkracht. Dat dit geen stabiele situatie en niet bevorderlijk is, mag duidelijk zijn.
We kiezen bewust niet voor het verdelen van de groep over andere groepen zodat het onderwijs in de andere groepen gewoon door kan gaan.

Helaas kan het ook voorkomen dat het, ondanks voornoemde maatregelen, niet mogelijk is om een groep op te vangen. Wanneer dit het geval is, ontvangt u de dag voorafgaand (voor 17u) een bericht van ons hierover via het Ouderportaal, zodat u nog in de gelegenheid bent om opvang te regelen voor de dag(en) erna. Afhankelijk van de inschatting hoe lang er geen groepsbezetting mogelijk is, zal deze groep leerlingen 1 of 2 dagen vrijaf krijgen hierdoor.

Mocht er ook voor de daaropvolgende dagen niemand beschikbaar zijn, dan zal er intern geruild worden met personeel, waarna een andere groep 1 of 2 dagen thuis zal moeten blijven. Op deze wijze hopen we te waarborgen dat één groep niet de dupe wordt van een langdurig afwezige leerkracht.

Op het moment dat er geen vervanging t.b.v. ziekte nodig is, wordt de ambulante leerkracht ingezet voor andere taken. Dit kan bijvoorbeeld vervanging zijn t.b.v. afname van toetsen of gesprekken, het vrij roosteren van leerkrachten t.b.v. hun LB-taken / specialisme of t.b.v. collegiale consultatie.